Bokasérült mentése az Ezüst-hegyen

Written by Hegedűs András.

2021 ezusthegy12021. január 16-án 16:40-kor értesítést kaptunk egy sérült túrázóról a Pilis-hegységből. Az 53 éves hölgy az Üröm - Pilisborosjenő határában lévő, a Nagy-Kevély előterében fekvő Ezüst-hegyre felvezető piros jelzésű turistaúton szenvedett sérülést, nem messze a "Reuma-kunyhó" néven ismert TTE kunyhótól. A sötétedés közeledett, a sérülése miatt lábra állni nem tudott, és a havas, csúszós környezet miatt társai segítségével sem tudta volna sötétedésig elhagyni a helyszínt.

A riasztást követően elsőként a BMSz egyik tagja ért a helyszínre, aki a közelben terepfutó edzést tartott, így a riasztást véve gyorsan a helyszínre sietett. Nem sokkal később megérkezett még egy barlangi mentőnk, aki túrázott a Kevélyeken, szintén a közelben volt. Elsősegélyben részesítették a sérültet, majd a náluk lévő eszközökkel és ruházatokkal betakarták, védték a kihűléstől, hiszen a hőmérséklet fagypont alatt volt.

SzJA 1%

Written by Hegedűs András.

Kérjük, adója 1%-ának felajánlásával támogassa a Magyar Barlangi Mentőszolgálat működését!
!!! ÚJ !!! Adószám: 18005598-1-41
Letölthető nyilatkozatot és útmutatót a nyilvános dokumentumok között ide kattintva talál! A BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Elsősegély gyakorlat 2020

Written by dr. Zádor Zsófia Erzsébet - Hegedűs András.

2020eu12020. 02. 01-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Barlangi Mentőszolgálat számára alapfokú elsősegélynyújtás gyakorlat az elsosegely.hu (Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány) által.

Ezeknek a gyakorlatoknak az alapvető célja, hogy barlangi mentőink mind civilként, mind pedig a mentések alkalmával segélynyújtóként tisztában legyenek az alapfokú elsősegélynyújtás korszerű irányelveivel, szempontjaival, továbbá gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek egy-egy sérülés ellátásának mikéntjével.

A mostani gyakorlaton 21 fő vett rész, közülük 15 fő a Barlangi Mentőszolgálat, továbbá 2 fő a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) egységének tagjai, további 4 fő pedig vendégként volt jelen.

Véradás harmadszor

Written by Tamasi Dóra.

2020veradas12020.01.31-én immáron harmadik alkalommal, a megszokott helyen Budapesten, a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében szervezett véradást a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

A véradás résztvevőinek a regisztrációját a kiállító teremben bonyolították le, ahol a háttérben a „Szomjas vagyok, de NEM vérszomjas” és a „deNEvérségek” feliratok fogadtak ráhangolódásként.

Az idei mérleg röviden: 27 fő véradó x 4,5 dl levett vér = 12 liter vér (2,5 felnőtt embernyi).

A harmadszor megszervezett véradást legfőképpen a barlangászok, barlangi mentősök valamint a helyszínt is biztosító Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai körében hirdettük meg és facebook-on is vártuk a jelentkezőket. Idén a 33 fő regisztrált résztvevőből 27 fő adhatott vért, közülük 3 fő volt új véradó, akik külön oklevelet kapnak, hogy érezzék súlyát, milyen nemes célt támogatnak és ha tehetik, tartsák meg jó szokásukat és legközelebb is jöjjenek el.

Támogatóink