Bokasérült mentése az Ezüst-hegyen

Written by Hegedűs András.

2021 ezusthegy12021. január 16-án 16:40-kor értesítést kaptunk egy sérült túrázóról a Pilis-hegységből. Az 53 éves hölgy az Üröm - Pilisborosjenő határában lévő, a Nagy-Kevély előterében fekvő Ezüst-hegyre felvezető piros jelzésű turistaúton szenvedett sérülést, nem messze a "Reuma-kunyhó" néven ismert TTE kunyhótól. A sötétedés közeledett, a sérülése miatt lábra állni nem tudott, és a havas, csúszós környezet miatt társai segítségével sem tudta volna sötétedésig elhagyni a helyszínt.

A riasztást követően elsőként a BMSz egyik tagja ért a helyszínre, aki a közelben terepfutó edzést tartott, így a riasztást véve gyorsan a helyszínre sietett. Nem sokkal később megérkezett még egy barlangi mentőnk, aki túrázott a Kevélyeken, szintén a közelben volt. Elsősegélyben részesítették a sérültet, majd a náluk lévő eszközökkel és ruházatokkal betakarták, védték a kihűléstől, hiszen a hőmérséklet fagypont alatt volt.

Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban

Written by Hegedűs András - Kovács Márton.

2019 ferenc12019 december 14-én, egy a harmincas éveiben járó barlangtúrázó szenvedett balesetet a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban. A súlyos sérüléseket szenvedett túrázó kimentésére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 27 fővel vonult a helyszínre.

Az orvosi csapat a helyszínen ellátta a sérültet, szállítható állapotba hozta, majd speciális mentőhordágyon mintegy 5 óra alatt a felszínre juttatta és éjfél után átadta az Országos Mentőszolgálat kiérkező egységének...

...Karácsony előtt így nemsokkal számos barlangász-túra zajlott a Budapest környéki barlangokban. A Solymári-ördöglyukba, a Mátyás-hegyi-barlangba, a Szemlő-hegyi-barlangba és a Ferenc-hegyi-barlangba is leszálltak kutatóink, barlangjáróink.

Térdsérült mentése a Mátyás-hegyi-barlangból

Written by Kovács Márton - Hegedűs András.

2019 dmatyi12019. december 10-én a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy fiatal hölgy sérültet mentett ki a Mátyás-hegyi-barlangból.

Kora este érkezett a riasztás, hogy egy 32 éves nő 18:40-kor szenvedett térdsérülést a Mátyás-hegyi-barlang Színház-termében, a bejárattól nagyjából 300m távolságra, 30 méter mélységben.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 26 fővel érkezett a helyszínre, ahol ellátták a sérültet.

Az ellátás után a balesetet szenvedett hölgyet a BMSz tagjai speciális mentőhordágyban egy óra alatt a felszínre hozták, majd átadták az Országos Mentőszolgálat helyszínre érkezett mentőegységének.

Szomorú eset a Pilisben - sajnos már nem tudtunk segíteni...

Written by Hegedűs András - Németh Zsolt.

2019. október 15-én egy fiatalokból álló társaság - család, barátok - keresték eltűnt hozzátartozójukat a Budakalász Sadove dűlő felett az Ezüst-hegyen. A BMSz egy tagja éppen a helyszínen az erdőben futott, amikor találkozott a csapattal. Ők segítséget kértek eltűnt hozzátartozójuk keresésében.

Amit megtudtunk, egy időzített e-mail üzenetben jelezte egy fialalember burkoltan a hozzátartozói felé, hogy vélhetően öngyilkossági szándékkal a környékre megy. Már előző nap elhagyta otthonát. Megkeresésre összegyűjtöttük az információkat a családtól, melyek között előkerült egy videofelvétel is. A helyszínen lévő barlangi mentőnk felismerte a videón a felvétel kezdetének helyszínét, mely a közelben volt.

Ernyősmentés Csolnokon

Written by Császár Csaba - Hegedűs András.

2019csolnok2019. október 12-én délután negyed 4-kor érkezett a hívás, hogy Csolnokon egy siklóernyős fára szállt. Az ilyen esetben szokásos rend szerint elkezdtük a közelben lakókat riasztani, majd a teljes tagságot riasztani. Három közelben lévő barlangi mentő indult a helyszínre, a megfelelő felszereléssel.

A balesetet szenvedett ernyős fia a földről a következő információkat adta: az ernyős kb. 6-8 méter magasan van, nincs sérülése, egy vastagabb fa törzsétől kb. 2 méterre lóg, arra kimászni nem tud. GPS koordinátát nem tudnak adni.

Időközben egy hosszabb létrát is elindítottunk a helyszín irányába.

A helyszín pontos GPS koordinátáit továbbra sem sikerült megszerezni, viszont kaptunk egy telefonszámot, egy a helyszínen tartózkodó emberhez, amit megosztottunk az úton levőkkel.

Újabb siklóernyős-mentés a Kétágú-hegyen

Written by Németh Tamás - Hegedűs András.

2019 ketagu2Szeptember 29-én 13 óra tájban kaptunk egy riasztást egy siklóernyős férfitől, azzal, hogy Kétágú-hegy (Pilis, Klastrompuszta) tetején egy bükkfán sikerült landolnia.

Emberünknek sikerült sérülés nélkül kiszállnia az ernyőjéből, és kimásznia a faágak közé, de mivel egy bükkfa 30 méter magas ágai közt volt, bölcsen úgy döntött, hogy nem próbál meg lemászni a fán (ami alighanem balesettel járt volna, mert a fa alulról első oldalága mintegy 15 méter magasan volt). SMS-ben pontos koordinátákat tudott küldeni, és a helyszín a Két Bükkfa-nyereg felől kb 1 km-re megközelíthető személyautóval, terepjáróval pedig kb 400 m-re.

A helyszínre érve kiderült, hogy ez az eset kb 50 méterre volt attól a helytől, ahonnan júliusban sikerült szerencsésen lementeni egy ernyőst.

Kimerült túrázók mentése a Pilisben

Written by Németh Tamás - Hegedűs András.

Szeptember 22-én este kaptuk az értesítést, hogy a Kesztölc határában, a Pilisben az Ajándék-barlang közelében levő meredek lejtőn gyakorlatilag járásképtelenné vált egy fiatal lány (Kinga). Fiú társa (Dániel) hívta a 112 segélyhívó számot, és ezen keresztül jutottak el a Barlangi Mentőszolgálatig. Miután felvettük a kapcsolatot Dániellel, megtudtuk, hogy a mozgásképtelenség oka nem sérülés volt, csak a nehéz terepen való közlekedésben való gyakorlatlanság és a nem megfelelő cipő. Ez alapján úgy döntöttünk, hogy nincs szükség hordágyas szállításra. Kötéllel, forró teával, egy jó méretű bakanccsal, egy szendviccsel, plusz sisakkal felszerelkezve és útnak indult a mentőcsapatunk. Dánieltől megtudtuk, hogy a tűzoltóság már keresi őket, de csak távoli szirénázást hallanak. Kértük őket, hogy ne mozduljanak a helyszínről, és melegítsék egymást a lehetőségekhez mérten. Szerencsére száraz idő volt, kb 15-16 fok.

Támogatóink